Units and Measurements — Practice Quiz

A Chemistry cheat sheet for Units and Measurements — every key formula with its symbols defined — plus a medium-level practice quiz to test recall.

Formulas & key concepts

Temperature conversion: Celsius to Kelvin

$$K = ^\circ C + 273.15$$

Temperature conversion: Fahrenheit to Celsius

$$^\circ C = \frac{5}{9}(^\circ F - 32)$$

Temperature conversion: Celsius to Fahrenheit

$$^\circ F = \frac{9}{5}(^\circ C) + 32$$

Density = mass / volume

$$d = \frac{m}{V}$$

<table style="width:100%; border-collapse: collapse; font-size: 0.9em;"> <tr style="border-bottom: 1px solid #ccc;"><th>Quantity</th><th>Unit</th><th>Symbol</th></tr> <tr><td>Length</td><td>meter</td><td>m</td></tr> <tr><td>Mass</td><td>kilogram</td><td>kg</td></tr> <tr><td>Time</td><td>second</td><td>s</td></tr> <tr><td>Temperature</td><td>Kelvin</td><td>K</td></tr> <tr><td>Amount</td><td>mole</td><td>mol</td></tr> <tr><td>Current</td><td>Ampere</td><td>A</td></tr> <tr><td>Luminous int.</td><td>candela</td><td>cd</td></tr> </table>

$$\text{SI Base Units}$$

<table style="width:100%; border-collapse: collapse; font-size: 0.9em;"> <tr style="border-bottom: 1px solid #ccc;"><th>Prefix</th><th>Symbol</th><th>Factor</th></tr> <tr><td>Peta</td><td>P</td><td>10<sup>15</sup></td></tr> <tr><td>Tera</td><td>T</td><td>10<sup>12</sup></td></tr> <tr><td>Giga</td><td>G</td><td>10<sup>9</sup></td></tr> <tr><td>Mega</td><td>M</td><td>10<sup>6</sup></td></tr> <tr><td>Kilo</td><td>k</td><td>10<sup>3</sup></td></tr> <tr><td>Deci</td><td>d</td><td>10<sup>-1</sup></td></tr> <tr><td>Centi</td><td>c</td><td>10<sup>-2</sup></td></tr> <tr><td>Milli</td><td>m</td><td>10<sup>-3</sup></td></tr> <tr><td>Micro</td><td>&mu;</td><td>10<sup>-6</sup></td></tr> <tr><td>Nano</td><td>n</td><td>10<sup>-9</sup></td></tr> <tr><td>Pico</td><td>p</td><td>10<sup>-12</sup></td></tr> <tr><td>Femto</td><td>f</td><td>10<sup>-15</sup></td></tr> </table>

$$\text{SI Prefixes}$$

Practice quiz

  1. Convert $25^\circ C$ to Kelvin.

    • $298.15 \text{ K}$
    • $248.15 \text{ K}$
    • $273.15 \text{ K}$
    • $25 \text{ K}$

    Answer: $298.15 \text{ K}$

  2. A substance has a temperature of $350 \text{ K}$. What is its temperature in degrees Celsius?

    • $76.85^\circ C$
    • $350^\circ C$
    • $623.15^\circ C$
    • $273.15^\circ C$

    Answer: $76.85^\circ C$

  3. The normal human body temperature is $98.6^\circ F$. What is this temperature in degrees Celsius?

    • $37^\circ C$
    • $32^\circ C$
    • $22.8^\circ C$
    • $66.6^\circ C$

    Answer: $37^\circ C$

  4. If a chemical reaction occurs at $100^\circ C$, what is this temperature in degrees Fahrenheit?

    • $212^\circ F$
    • $180^\circ F$
    • $32^\circ F$
    • $100^\circ F$

    Answer: $212^\circ F$

  5. A block of wood has a mass of $120 \text{ g}$ and a volume of $150 \text{ cm}^3$. What is its density?

    • $0.8 \text{ g/cm}^3$
    • $1.25 \text{ g/cm}^3$
    • $270 \text{ g/cm}^3$
    • $30 \text{ g/cm}^3$

    Answer: $0.8 \text{ g/cm}^3$

  6. An object has a density of $2.5 \text{ g/cm}^3$. If its volume is $40 \text{ cm}^3$, what is its mass?

    • $100 \text{ g}$
    • $16 \text{ g}$
    • $42.5 \text{ g}$
    • $37.5 \text{ g}$

    Answer: $100 \text{ g}$

  7. Which of the following is the SI base unit for mass?

    • gram
    • pound
    • kilogram
    • ounce

    Answer: kilogram

  8. What is the SI symbol for the base unit of time?

    • $t$
    • $s$
    • $sec$
    • $min$

    Answer: $s$

  9. How many meters are in $5 \text{ Megameters}$?

    • $5 \times 10^3 \text{ m}$
    • $5 \times 10^6 \text{ m}$
    • $5 \times 10^9 \text{ m}$
    • $5 \times 10^{-6} \text{ m}$

    Answer: $5 \times 10^6 \text{ m}$

  10. Convert $0.025 \text{ liters}$ to milliliters.

    • $2.5 \text{ mL}$
    • $25 \text{ mL}$
    • $0.25 \text{ mL}$
    • $250 \text{ mL}$

    Answer: $25 \text{ mL}$

Select a subject

Select a subject from the left panel to begin exploring formulas.